Odjel žičanih instrumenata

Bozicni koncert 2017. (62)

Gitara

je glazbalo sa žicama kod kojega se zvuk proizvodi okidanjem žica desnom rukom, dok se pritiskanjem žica uz vrat gitare lijevom rukom mijenja visina tona. Korijene vuče još od antike, a danas se rabi u gotovo svim glazbenim stilovima. Najčešće ima šest žica, ali postoje i modeli s četiri, sedam, osam, deset i dvanaest žica.

Gitara je prepoznata kao jedno od primarnih glazbala u bluesu, countryu, flamencu, rocku i mnogim oblicima pop glazbe. Također se često rabi i kao solističko glazbalo. Zvuk se na akustičnoj gitari dobiva vibracijom žice i moduliranjem od šupljine tijela ili pak pomoću pickupa i pojačala gdje se zvukom manipulira elektronički. Akustična se gitara nije previše mijenjala sve do 20. stoljeća kada se, najčešće u raznim plesnim prigodama, počinju upotrebljavati metalne žice po uzoru na bendžo. Početak je to sve značajnije uloge gitare u popularnoj glazbi, što pak s vremenom dovodi do izuma poluakustične gitare, kao i suvremenih električnih gitara. Kasnije u 20. stoljeću električne gitare gotovo sasvim prevladavaju u popularnoj glazbenoj kulturi.

Tambura

(često korištena umanjenica je tamburica) je hrvatsko tradicijsko narodno trzalačko žičano glazbalo.

tambure
Produkcija 2015. (2)

Violina

je gudački instrument sa četiri žice, i od svih gudačkih instrumenata proizvodi najviše tonove i najmanjih je dimenzija. Riječ violina posredstvom romanskih jezika dolazi iz srednjovjekovne latinske riječi vitula što označava žičano glazbalo. Osoba koja svira violinu zove se violinist ili violinistica.

Ansambl gitara

PROČELNIK ODJELA ŽIČANIH INSTRUMENATA

Učitelj gitare, voditelj ansambla gitara

MARKO ŽERJAV, Akademski muzičar – gitarist, Profesor gitare – prof. savjetnik

Marko Žerjav, akademski glazbenik gitarist i profesor gitare, rođen je u Čakovcu 1979. godine. Nakon završene osnovne škole i osnovne glazbene škole u Čakovcu, upisuje prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Čakovcu, a nakon dvije godine i srednju Glazbenu školu u Varaždinu. 1998. godine upisao je studij klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Istvána Römera. Diplomirao je 2002. godine. Iste godine zapošljava se u Glazbenoj školi u Varaždinu gdje radi do 2016. godine.

U prosincu 2012. godine promoviran je u zvanje profesor mentor. Od šk. god. 2014./15. zaposlen je u Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“ u Čakovcu, gdje predaje gitaru i komornu glazbu te je pročelnik Odjela za žičane instrumente. U prosincu 2017. promoviran je u zvanje profesor savjetnik. Tijekom svog glazbenog školovanja, a i kasnije, usavršavao se kod mnogih renomiranih gitarskih pedagoga (Z. Dukić, D. Russel, P. Steidl, M. Socias, D. Petrinjak, G. Listeš i dr.).

 

 

 

Učiteljica violine

DOROTEA BOŽIĆ PALAŠEK, Akademski muzičar – violinist, Profesor violine; Magistra muzike – mag.mus.

 

Učitelj gitare, voditelj ansambla gitara

FRANJO DROŽĐEK, Magistar muzike, gitarist – mag.mus.

 

Učitelj gitare, voditelj ansambla gitara

FILIP VINCEK, Magistar muzike, gitarist – mag.mus.

 

Učiteljica violine

MIA DUGANDŽIĆ-MARIĆ, Magistra muzike, violinist – mag.mus.


Učitelj tambura, voditelj ansambla tambura

BORIS NOVAK, Akademski muzičar – violist, Profesor viole – prof.