Dobrila Berković-Magdalenić, predsjednica stručnog povjerenstva

Dobrila Berković-Magdalenić rođena je u Zagrebu, Hrvatska, gdje je diplomirala kod profesora Milana Nagyija na muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Svoj život posvećuje poučavanju, dugi niz godina voditeljica je Odsjeka za čelo svih glazbenih škola u Hrvatskoj, kao i predsjednica Udruženja hrvatskih pedagoga gudača (nacionalni ogranak ESTA).

Tijekom njenih 47 godina karijere poučavnja, njeni studenti ističu se i osvajaju nagrade na više od stotinu nacionalnih i internacionalnih natjecanja;među mnogima na Junior Tchaikovsky natjecanju 1995. – prva nagrada; Adam’s natjecanje, Novi Zeland – prva nagrada; Premio Stradivari Caruana, Milano 1999. – prva nagrada; Antonio Janigro natjecanje 1996. – 2. nagrada; ARD Minhen 2000.-2.nagrada; Rostropovich natjecanje 1997. – treća nagrada… kao i nastupima širom svijeta.

Brojni učenici profesorice Berković-Magdalenić nastavili su studij kod svjetski poznatih čelista i učitelja poput E.Schoenfeld, (USC Los Angeles); A. Peled, (Peabody, Baltimore); P.Down (Eastman); N.Ružević (UNT Denton,Texas); D.Geringas, (Hochschule Berlin); A. Meneses, (Basel); J.P.Meinz (Berlin);M.Flaksman,(Manheim);V.Dešpalj,(Zagreb)…i vodeći su čelisti u mnogim orkestrima. Profesorica Berković-Magdalenić utemeljila je i suorganizatorica je Međunarodnog gudačkog natjecanja Rudolf Matz i Međunarodnog natjecanja čelista Antonio Janigro,oba od velikog značaja kulturno-glazbenih događanja u Hrvatskoj.

Kao predsjednica Hrvatskog ogranka ESTA osnovala je UPBEAT (Međunarodnu ljetnu glazbenu školu) koja uključuje majstorske tečajeve i radionice za glazbenike i učenike, kao i festival komorne glazbe. Svake godine preko 500 mladih glazbenika sudjeluje u raznolikosti radionica, vođenih poznatim glazbenim pedagozima i izvođačima, što UPBEAT svrstava u najveće događanje ovog tipa u Hrvatskoj. Dobrila Berković-Magdalenić također je ustanovila Japanski ogranak UPBEAT festival.

2007. godine postala je savjetnicom u Ministarstvu odgoja i obrazovanja, a dodijeljene su joj prestižne nagrade, priznanje istog Ministarstva kao i nagrada Ministarstva kulture. Talenti za Europu proglasilo ju je najboljom Europskom čelo glazbenom pedagoginjom 2014. godine.

Objavivši svoj prvi udžbenik za čeliste početnike 2011., profesorica Berković-Magdalenić bavi se pripremom materijala za objavljivanje još nekoliko udžbenika.


Vildana Repše

Vildana Repše, akademska glazbenica i violinistica, profesorica violine rođena je u Sarajevu, u poznatoj obitelji Smailović. Violinu je studirala u klasi profesora Dejana Bravničara na ljubljanskoj Akademiji za glazbu, gdje je i diplomirala.

Sa iznimnim interesom i uspjehom se posvećuje pedagoškom radu u Glazbenom ateljeu Tartini u Ljubljani, prvoj privatnoj glazbenoj školi u Sloveniji, koju je 1990. godine osnovala zajedno sa suprugom Repše Vladom. Autorica je više udžbenika i priručnika, predavačica je na seminarima i međunarodnim kongresima, istraživačica na području metodike sviranja na violini i mentorica mladim učiteljima.

Kao prava obožavateljica orkestralne glazbe je svoje umjetničko djelovanje usmjerila u sviranje u orkestrima: Simfoničarima RTV Ljubljana, Slovenskoj filharmoniji, Komornom orkestru Tartini, Gudačkom ansamblu Musica ad hominem i od 2010. godine u gudačkom orkestru Camerata medica, u kojem ima ulogu koncertnog majstora.

Ima dvije kćerke: Maju i Sanju. Obje su aktivne glazbene umjetnice i pedagoginje.


Anđelko Krpan

Anđelko Krpan (Zagreb, 1967.) diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Kristijana Petrovića 1989., te 1995. magistrirao na Hochschule fürMusik und darstellende Kunst u Beču kod Dore Schwarzberg. Bio je član Bečke komorne filharmonije (1993.-97.), zatim član Zagrebačkih solista (1993.-97.), koncertni majstor Zagrebačkih solista (1997.-2002.), koncertni majstor Orkestra HNK iz Zagreba (2002.-2006.), a od 1995. do danas predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkoga kvarteta Sebastian.

Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Alpe-Adria u Italiji (1988.), Nagradu HGZ-a (1989.), šestu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Václav Huml u Zagrebu (1993.), Nagradu Muzičke omladine Ivo Vuljević za najboljeg mladoga glazbenika Hrvatske u 1993. godini. Godine 1999. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. 2008. dobio je nagradu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimne umjetničke dosege. Do sada je snimio 15 CDa za izdavačku kuću Croatia Records s pijanisticom Nadom Majnarić, violistom Markom Generom i gudačkim kvartetom Sebastian. Dobitnik je diskografske nagrade Porin za CD Hrvatske sonate ostvaren u suradnji s pijanisticom Nadom Majnarić.


NIKOLA RUŽEVIĆ

Nikola Ružević rođen je u Zagrebu 1969. godine. Prvu poduku violončela dobio je u rodnom gradu kod profesorice Dobrile Berković-Magdalenić. Tijekom školovanja osvojio je brojne nagrade na natjecanjima učenika i studenata glazbe. Svoj prvi recital održao je s petnaest godina.Kada je imao šesnaest godina, dobio je stipendiju iz SAD-a gdje je otišao na usavršavanje kod profesora Michaela Flaksmana i profesorice Eleonore Schoenfeld. Diplomirao je na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu 1992. Dok je boravio u SAD-u, osvojio je nagradu Rose Pollack, nagradu Fresno Musical Club i državno natjecanje simfonija Colorado. Pohađao je majstorske tečajeve Janigra, Taraspulskog, Varge, Dešpalja, Sondeckienea i Kvarteta Bartók.

Kao solist Nikola Ružević je svirao sa Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Engleskim orkestrom mladih, Baden-Badenskom filharmonijom nastupajući u Hrvatskoj, drugim europskim zemljama i SAD-u. Nikola Ružević bio je predavač na Sveučilištu Južne Kalifornije, Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Festivalu komorne glazbe Apple Hill i bio je voditelj violončelista u sljedećim orkestrima: Orkestar Zagrebačke filharmonije, Filharmonija Fresno, Opera Fresno i Opera ceha u Los Angelesu. Posljednjih 15 godina radi kao profesor na Sveučilištu North Texas.


Milan Čunko

Milan Čunko Violist Milan Čunko (rođen u Varaždinu 29. prosinca 1957.) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dioplomirao je violinu u razredu prof. Milana Tarbuka i violu u razredu prof. Daniela Thunea. Bavi se glazbenom pedagogijom, prvo u glazbenim školama Vatroslav Lisinski u Bjelovaru, potom Pavao Markovac u Zagrebu i na kraju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (od 1997. predavač, od 1998. docent, od 2004. izvanredni profesor, od 2010. u zvanju redovitog profesora, a od 2016. u trajnom zvanju redovitog profesora za violu). Do sada je u njegovom razredu diplomirao 26 studenata. Kao predavač viole i komorne glazbe predavao je na majstorskim tečajevima STRINGS ONLY! u Zadru, 1997., 1998. i 1999. i na Međunarodnom seminaru komorne glazbe Farra d’Isonzo u Italiji 2001. – 2008. te u Grožnjanu od 2011. do danas.
Kao orkestralni glazbenik bio je član, potom i solo-violist Zagrebačke filharmonije od 1991. do 1997, zatim vođa viola Hrvatskog komornog orkestra do 1994, te član ansambla Zagrebački solisti od 1996. do 2000. Jedan je od osnivača Varaždinskog komornog orkestra, gdje također vodi dionicu viola i član je Umjetničkoga vijeća od osnivanja 1994. do 2020., a od 2007.-2011. šef orkestra. U komornom muziciranju surađuje s pijanistima Veljkom Glodićem, Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem, Ljubomirom Gašparovićem i Majom Bakrač, Zagrebačkim kvartetom, Gudačkim kvartetom Sebastian, Zagrebačkim puhačkim kvintetom i drugima. Kao solist nastupao je uz Hrvatski komorni orkestar, Zagebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Zadarski komorni orkestar, Šibenski komorni orkestar te orkestar Slovenicum iz Ljubljane. S klarinetistom Milkom Pravdićem i pijanistom Veljkom Glodićem utemeljio je Trio Egmont.
S violinistom Jožetom Haluzom i violončelistom Krešimirom Lazarom djelovao je u ansamblu 3+. Svirao je i u deutima s violinistima Karlom S. Fiom i Anđelkom Krpanom. Solistički i u suradnji s Varaždinskim komornim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT, Triom Egmont te pijanistima Miroslavom Ghera, Đorđem Stanettijem i Majom Bakrač ostvario je niz snimaka za Hrvatski radio i televiziju. Solistički je nastupao sa eminentnim umjetnicima: G. Caussé, B. Paradžik, M. Korunić, A. Andrušenko, A. Milošev, A. Krpan, M. Genero, T. Schneider, S. Mateić, S. Krstić. Kao solist nastupao je uz dirigente kao što su K. Ono, P. Dešpalj, M. Tarbuk, U. Lajovic, I. Repušić, M. Letonja, Z. Juranić i dr. Potaknuo je nastanak i prvi izveo desetak djela hrvatskih skladatelja (F. Parać, M. Tarbuk, A. Klobučar, L. Župaović, Z. Juranić, T. Uhlik i A. Igrec).


David Vuković, službeni korepetitor

David Vuković (Čakovec, 1996.) klavir je počeo učiti u klasi prof. Daniela Maria Novaka u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić u Čakovcu, a obrazovanje nastavio u klasi prof. Lee Šantek u Glazbenoj školi u Varaždinu. Diplomirao je 2021. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Đorđa Stanettija s najvećom pohvalom (summa cum laude), a akademsku godinu 2018./19. proveo je na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien u Beču u klasi prof. Doris Adam kao stipendista Erasmus+ programa. Dobitnik je niza nagrada od kojih se ističu prve nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a u disciplini klavir solo i glasovirska dua, Specijalna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog autora na 9. EPTA međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Osijeku, te dvije prve nagrade na međunarodnom natjecanju Memorijal Jurica Murai u Varaždinu. Također, dobitnik je Rektorove nagrade za izvedbu Beethovenovog 4. klavirskog koncerta uz pratnju Zagrebačke filharmonije te je ostvario značajne nastupe uz pratnju Zagrebačkih solista i Varaždinskog komornog orkestra.

David se za vrijeme studija intenzivno počeo baviti komornim muziciranjem, ponajviše kao član sastava Trio Eusebius (uz violinisticu Evu Šulić Brajčić i violončelisticu Tonku Javorović) s kojim je ostvario značajan uspjeh pobjedama na natjecanjima Papandopulo, Ferdo Livadić i Darko Lukić, te zapažene nastupe na festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Samoborske glazbene jeseni, Festivala hrvatske glazbe u Beču, Večeri na Griču, Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Korkyra Baroque Festivala, komornog ciklusa Narodnog doma Maribor, Festivala komorne glazbe “Ostinato“ u Omišu, Festivala “BEETHOVENplus” u Zagrebu, Festivala glazbena Rijeka, Festivala komorne glazbe u Čakovcu, Dana Josipa Klime u Varaždinu, ciklusa Sfumato zbora HRT-a i drugih. Osim toga, Trio Eusebius je dobitnik Dekanove nagrade za ostvarenja u akademskoj godini 2018./2019., te su ostvarili studijsko snimanje za arhivu HRT-a.
Korepeticijom se počeo baviti nakon studija najprije kao vanjski suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2022. radi kao nastavnik korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

email: david.vukovic1@gmail.com


Domagoj Gušćić, službeni korepetitor

Domagoj Gušćić (Zagreb, 1982.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima se ističu Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov, Irina Kataeva i mnogi drugi.

Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, Domagoj je nastupao u Austriji, SADu, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italijim Mađarskoj i Sloveniji. Također je održao recitale u Zagrebu i mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca.

Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, s kojim je sudjelovao na koncertima u ciklusu Kanconijer te snimao za potrebe emisije Maestro.

Sudjelovao je u ciklusima “Mladi u Lisinskom“ te “Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj” kao solist i kao komorni glazbenik. Ostvario je zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu među kojima se ističu recital s djelima S. Rahmanjinova na kojem je gostovala Ivana Krajina, sopran, te nastup na večeri 24 sata F. Chopina. S violinisticom Tarom Horvat ostvario je zapažene nastupe u Hrvatskoj i Italiji, među kojima se ističu dva recitala na međunarodnom festivalu “Nei suoni dei luoghi”. Od 2014. sudjeluje na Vareš Classic Festivalu s violinisticom Andreom Nikolić te baritonom Matijom Meićem.

Sudjeluje od 2012. na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji “Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost” u Odessi, Ukrajini gdje je održao recital s predavanjem. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble).

Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnički suradnik.

email: domagoj.guscic@gmail.com