Ocjenivački sud i korepetitori

https://umjetnicka-skola-miroslav-magdalenic.com.hr/images/Dobrila.jpg

Dobrila Berković-Magdalenić, predsjednica stručnog povjerenstva

Dobrila Berković-Magdalenić rođena je u Zagrebu, Hrvatska, gdje je diplomirala kod profesora Milana Nagyija na muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Svoj život posvećuje poučavanju, dugi niz godina voditeljica je Odsjeka za čelo svih glazbenih škola u Hrvatskoj, kao i predsjednica Udruženja hrvatskih pedagoga gudača (nacionalni ogranak ESTA).

Tijekom njenih 47 godina karijere poučavnja, njeni studenti ističu se i osvajaju nagrade na više od stotinu nacionalnih i internacionalnih natjecanja;među mnogima na Junior Tchaikovsky natjecanju 1995. – prva nagrada; Adam’s natjecanje, Novi Zeland – prva nagrada; Premio Stradivari Caruana, Milano 1999. – prva nagrada; Antonio Janigro natjecanje 1996. – 2. nagrada; ARD Minhen 2000.-2.nagrada; Rostropovich natjecanje 1997. – treća nagrada… kao i nastupima širom svijeta.

Brojni učenici profesorice Berković-Magdalenić nastavili su studij kod svjetski poznatih čelista i učitelja poput E.Schoenfeld, (USC Los Angeles); A. Peled, (Peabody, Baltimore); P.Down (Eastman); N.Ružević (UNT Denton,Texas); D.Geringas, (Hochschule Berlin); A. Meneses, (Basel); J.P.Meinz (Berlin);M.Flaksman,(Manheim);V.Dešpalj,(Zagreb)…i vodeći su čelisti u mnogim orkestrima. Profesorica Berković-Magdalenić utemeljila je i suorganizatorica je Međunarodnog gudačkog natjecanja Rudolf Matz i Međunarodnog natjecanja čelista Antonio Janigro,oba od velikog značaja kulturno-glazbenih događanja u Hrvatskoj.

Kao predsjednica Hrvatskog ogranka ESTA osnovala je UPBEAT (Međunarodnu ljetnu glazbenu školu) koja uključuje majstorske tečajeve i radionice za glazbenike i učenike, kao i festival komorne glazbe. Svake godine preko 500 mladih glazbenika sudjeluje u raznolikosti radionica, vođenih poznatim glazbenim pedagozima i izvođačima, što UPBEAT svrstava u najveće događanje ovog tipa u Hrvatskoj. Dobrila Berković-Magdalenić također je ustanovila Japanski ogranak UPBEAT festival.

2007. godine postala je savjetnicom u Ministarstvu odgoja i obrazovanja, a dodijeljene su joj prestižne nagrade, priznanje istog Ministarstva kao i nagrada Ministarstva kulture. Talenti za Europu proglasilo ju je najboljom Europskom čelo glazbenom pedagoginjom 2014. godine.

Objavivši svoj prvi udžbenik za čeliste početnike 2011., profesorica Berković-Magdalenić bavi se pripremom materijala za objavljivanje još nekoliko udžbenika.


https://umjetnicka-skola-miroslav-magdalenic.com.hr/images/Vildana.jpg

Vildana Repše

Vildana Repše, akademska glazbenica i violinistica, profesorica violine rođena je u Sarajevu, u poznatoj obitelji Smailović. Violinu je studirala u klasi profesora Dejana Bravničara na ljubljanskoj Akademiji za glazbu, gdje je i diplomirala.

Sa iznimnim interesom i uspjehom se posvećuje pedagoškom radu u Glazbenom ateljeu Tartini u Ljubljani, prvoj privatnoj glazbenoj školi u Sloveniji, koju je 1990. godine osnovala zajedno sa suprugom Repše Vladom. Autorica je više udžbenika i priručnika, predavačica je na seminarima i međunarodnim kongresima, istraživačica na području metodike sviranja na violini i mentorica mladim učiteljima.

Kao prava obožavateljica orkestralne glazbe je svoje umjetničko djelovanje usmjerila u sviranje u orkestrima: Simfoničarima RTV Ljubljana, Slovenskoj filharmoniji, Komornom orkestru Tartini, Gudačkom ansamblu Musica ad hominem i od 2010. godine u gudačkom orkestru Camerata medica, u kojem ima ulogu koncertnog majstora.

Ima dvije kćerke: Maju i Sanju. Obje su aktivne glazbene umjetnice i pedagoginje.


https://umjetnicka-skola-miroslav-magdalenic.com.hr/images/Andelko_Krpan.jpg

Anđelko Krpan

Anđelko Krpan (Zagreb, 1967.) diplomirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Kristijana Petrovića 1989., te 1995. magistrirao na Hochschule fürMusik und darstellende Kunst u Beču kod Dore Schwarzberg. Bio je član Bečke komorne filharmonije (1993.-97.), zatim član Zagrebačkih solista (1993.-97.), koncertni majstor Zagrebačkih solista (1997.-2002.), koncertni majstor Orkestra HNK iz Zagreba (2002.-2006.), a od 1995. do danas predaje violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkoga kvarteta Sebastian.

Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Alpe-Adria u Italiji (1988.), Nagradu HGZ-a (1989.), šestu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Václav Huml u Zagrebu (1993.), Nagradu Muzičke omladine Ivo Vuljević za najboljeg mladoga glazbenika Hrvatske u 1993. godini. Godine 1999. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. 2008. dobio je nagradu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimne umjetničke dosege. Do sada je snimio 15 CDa za izdavačku kuću Croatia Records s pijanisticom Nadom Majnarić, violistom Markom Generom i gudačkim kvartetom Sebastian. Dobitnik je diskografske nagrade Porin za CD Hrvatske sonate ostvaren u suradnji s pijanisticom Nadom Majnarić.


https://umjetnicka-skola-miroslav-magdalenic.com.hr/images/MATZ_-_Kossjanenko.jpgWladimir Kossjanenko

Austrijsko-hrvatski violist i dirigent Wladimir Kossjanenko, rođen u Rusiji, studirao je violu od 1986. do 1991. s Vladimirom Stopitchevim na Konzervatoriju u St. Petersburgu. Za vrijeme studija radio je kao solo-violist i asistent-dirigent “Ansambla Lenjingradskih solista”. Godine 1991., na poziv orkestra Gustava Mahlera pod vodstvom Claudia Abbada, došao je u Beč. Studij je nastavio kod Hansa Peter Ochsenhofera i Thomasa Kakuske na Bečkom sveučilištu za glazbu, gdje magistrira 1999., a kasnije s Michaelom Kugelom na Kraljevskom konzervatoriju u Ghentu u Belgiji. Važno umjetničko iskustvo stekao je na majstorskim tečajevima kod Norberta Brainina (Amadeus Quartet), Waltera Levina (LaSalle Quartet), Guntera Pichlera (Alban Berg Quartet), Milana Škampe (Smetana kvartet), Joela Krossnicka (Julliard Quartet) i Issaca Sterna. Od 1993. do 1996. bio je redoviti zamjenik u orkestru Bečke filharmonije. Od 1994. do 1998. bio je solo-violinist Filharmonijskog orkestra u Grazu i Opere u Grazu. Od 1998. do 2007. Wladimir Kossjanenko bio je član kvarteta Hugo Wolfa, 1999. godine dobio je Europsku nagradu za komornu glazbu u Parizu i nagradu “Pasticcio” austrijskog radija 2003. godine. Koncertira u turnejama u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Koreji i Japanu. U proteklih 20 godina Wladimir Kossjanenko nastupa kao solist i komorni glazbenik na najprestižnijim koncertnim dvoranima, među kojima su: Carnegie Hall u New Yorku, Suntory Hall Tokyo, Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Konzerthaus Luzern, Royal Albert & Wigmore Hall u Londonu, Simfonijska dvorana u Birminghamu, filharmonija Berliner & Kölner, Cité de la Musique u Parizu, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Konzervatorij Čajkovski Moskva itd. Nastupao je kao solist s Bayerische Kammerphilharmonie, Zagrebačkim solistima, Jeruzalemskim orkestrom, Orkestrom Les Orpheistes Sofia, Capella Lutherana Beč, Filharmonija Arthur Rubinstein, Zadarski komorni orkestar, Splitski virtuozi, Bečka akademska simfonija Orchestr itd. Kao dirigent nastupao je u Austriji, Njemačkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Wladimir je održao majstorske tečajeve za violu na Sveučilištu St.Andrew, Guildhall School of Music u Londonu, Kraljevskom konzervatoriju Maastricht, Sveučilištu u Sapporu, Međunarodnoj akademiji Orfej u Beču, Državnom konzervatoriju u Solunu, Glazbenoj akademiji u Ljubljani, New Bulgarian University u Sofiji, Glazbenoj akademiji Sarajevo, Kraljevskom kozervatoriju u Bruxellesu. Bio je član žirija Međunarodnog natjecanja za violu Watson Forbes u St. Andrewsu. Bio je član žirija Međunarodnog natjecanja Watson Forbes u St.Andrew, natjecanju Rudolf Matz u Dubrovniku, natjecanju Borisa Papandopula u Zagrebu. Od 2008. profesor je viole i komorne glazbe na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Od 2009. redovito radi s zagrebačkim solistima. 2012. zajedno s pijanisicom Vesnom Podrug osnovao je festival „Dan J.S.Bacha u Splitu“ koji se svake godine organizira za rođendan skladatelja. Godine 2012. osnovao je gudački orkestar „Virtuozi iz Splita“ i postao njegov dirigent i umjetnički ravnatelj.


Eldar Saparayev

Eldar Saparayev je kazahstansko – njemački violončelist rođen u Alma Ati (Kazahstan). Prvu poduku iz violončela dobio je od oca, violončelista Zaura Saparayeva, a školovanje nastavlja kod profesora: Susanne Basler, Davida Geringasa i Bernarda Greenhousa. Solistički je nastupao diljem Europe, Azije i obje Amerike. Jacques Leiser, manager koji je radio s glazbenicima poput S. Richtera, D. Oistrakha, M. Callas…, opisuje Saparayeva: veliki virtuoz starog kova, iskonski glazbenik i pjesnik, koji odiše strašću i osobnošću. Godine 2016. Saparayev je magistrirao dirigiranje na Konzervatoriju talijanske Švicarske u Luganu (Švicarska). Trenutno svira na mjestu vođe violončela u Südwestdeutschen Philharmonie Orkestru u Konstanzi (Njemačka), te je član ansambla Philharmonische Cellisten Köln. Kao gost dirigent nastupao je s orkestrom Opere iz Astane, te je član Zaklade Wilhelm Furtwängler. Dobrotom društva The Strad iz Züricha svira na violončelu „Bein, Beare“ koje je izradio Nicolo Amati 1679.


https://umjetnicka-skola-miroslav-magdalenic.com.hr/images/Nadia.jpg

Nadia Varga Modrić, službeni korepetitor

Nadia Varga Modrić klavir uči od svoje pete godine kod majke, a kasnije u klasi prof. Ivane Hercezi i Jelice Kuzmin. Laureatkinja je državnog natjecanja HDGPP, međunarodnog natjecanja «Etide i skale», natjecanja komornih sastava u klavirskom duu, te finalistica prestižnog natjecanja «EPTA», 1999. godine.

Magistrirala je studij glasovira u Grazu na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u klasi prof. Eike Strauba. Usavršavala se kod istaknutih klavirskih pedagoga i pedagoga za komornu glazbu: Jurice Muraija, Laszla Baranyaja, Erike Frieser, Michaela Geesa, Chia Chou (Trio «Parnassus»), Stacey Bartsch…

Kao solist, korepetitor i komorni glazbenik, nastupala je diljem Hrvatske i inozemstva (Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka, Slovačka, Liechtenstein, Švicarska…) Radila je kao službeni korepetitor na majstorskim tečajevima profesora Rudolfa Leopolda (Austrija), Gerharda Mantela (Njemačka) i Valtera Dešpalja (Hrvatska), službeni korepetitor natjecanja „Rudolf Matz“ i natjecanja Papandopulo. Snimala je za HRT i ORF. Bila je stipendistica fondacije „Musik und Jugend“. Nastupala je uz Simfonijski orkestar HRT-a i Hrvatski komorni orkestar. U duetu sa Zitom Varga nastupila je na Osorskim glazbenim večerima, festivalu “Sommets Musicaux de Gstaad” u Ženevi, Rapskim glazbenim večerima.. Duo je dobitnik nagrade Darko Lukić i nagrade Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u sezoni 2010./2011.

Radi kao umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

email: nadia.varga@gmail.com


https://umjetnicka-skola-miroslav-magdalenic.com.hr/images/Domagoj.jpg

Domagoj Gušćić, službeni korepetitor

Domagoj Gušćić (Zagreb, 1982.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima se ističu Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov, Irina Kataeva i mnogi drugi.

Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Aktivan kao solisti i komorni glazbenik, Domagoj je nastupao u Austriji, SADu, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italijim Mađarskoj i Sloveniji. Također je održao recitale u Zagrebu i mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske.

Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca.

Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, s kojim je sudjelovao na koncertima u ciklusu Kanconijer te snimao za potrebe emisije Maestro.

Sudjelovao je u ciklusima “Mladi u Lisinskom“ te “Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj” kao solist i kao komorni glazbenik. Ostvario je zapažene nastupe u ciklusu Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu među kojima se ističu recital s djelima S. Rahmanjinova na kojem je gostovala Ivana Krajina, sopran, te nastup na večeri 24 sata F. Chopina. S violinisticom Tarom Horvat ostvario je zapažene nastupe u Hrvatskoj i Italiji, među kojima se ističu dva recitala na međunarodnom festivalu “Nei suoni dei luoghi”. Od 2014. sudjeluje na Vareš Classic Festivalu s violinisticom Andreom Nikolić te baritonom Matijom Meićem.

Sudjeluje od 2012. na Međunarodnom Hugo Staehle festivalu za mlade pijaniste kao predavač. U svibnju 2012. sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji “Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost” u Odessi, Ukrajini gdje je održao recital s predavanjem. Također surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble).

Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnički suradnik.

email: domagoj.guscic@gmail.com

Skip to content